Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Ο υπερμέγιστος

Εδώ και πολλά χρόνια, μαλώνω συνεχώς με την μάνα μου για το αλάθητο του Θεοδωράκη. Εγώ συνεχώς επιμένω και λέω ότι η συνεργασία με την ΝΔ ήταν λάθος όπως και κάποιες κινήσεις εναγκαλισμού από την εκκλησία (που χρησιμοποιήθηκαν από την τελευταία για προβολή της δικής τους ατζέντας. Η απάντηση που παίρνω είναι ότι ο Θεοδωράκης ποτέ δεν άνηκε πουθενά, γιατί είναι πολύς για να χωρέσει σε οποιαδήποτε συνομοταξία, σε οποιοδήποτε καλούπι και σε οποιαδήποτε μικροπολιτικά παιχνίδια. Είναι απλά ο υπερμέγιστος Θεοδωράκης. Ένα βαθιά πολιτικό ον που βλέπει πιο πάνω από κόμματα και εξουσίες. Ο Θεοδωράκης δεν είναι ουτε ΚΚΕ ούτε ΣΥΝ, ούτε βεβαίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο Θεοδωράκης είναι η αριστερά, όπως την οραματιζόμαστε όλοι μας. Μία αριστερά μακριά από μικρότητες, τσιτάτα, ποσοστά στις εκλογές και αδιέξοδα. Μία αριστερά που κάνει το καθήκον της: ΜΙΛΑΕΙ, προτείνει λύσεις, μάχεται και ονειρεύεται. Βλέπει το μέλλον. Για αυτό και το χθεσινό γράμμα που διαβάστηκε στην εκπομπή του κου Λαζόπουλου είναι μια σφαλιάρα. Είναι λίγες οι φορές που η διανόηση της Ελλάδος κατάφερε να μιλήσει. Αλλά η κίνηση του Θεοδωράκη θα έπρεπε να έχει συνέχεια. Σε μία χώρα σε κρίση, τις λύσεις ποτέ δεν τις δίνουν οι εθνικιστές τύπου ΛΑ.ΟΣ, αλλιώς είναι ήδη αργά. Δεν έχω δει ειδήσεις, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν θα αναφερθεί κάποιο κανάλι στην επιστολή αυτή. Τα κανάλια συνεχίζουν να μας φορτώνουν με ανοησίες, φοβίες και αποπροσανατολισμό. Δυστυχώς ο κος Θεοδωράκης είναι απελπιστικά μόνος στο έργο του. Πλην της πορείας, πριν από δύο εβδομάδες, ανθρώπων της τέχνης, οι διανόηση στην Ελλάδα απουσιάζει. Μάταια προσπαθούν μεμονωμένοι όπως ο κος Γιανναράς από την Καθημερινή να δώσουν ενα στίγμα. Το μέσο έχει γίνει δυνάστης. Η τηλεόραση και ο τύπος (ραδιόφωνο και εφημερίδες), λειτουργούν σε υπηρεσία, με συγκεκριμένους στόχους και καμία ελευθερία. Για αυτό και έχει τεράστια σημασία να μιλάει ο Θεοδωράκης για την πραγματικότητα. Γιατί είναι λίγοι που τολμούν να μιλήσουν. Είναι πολλοί που έχουν κάτσει σε μία γωνιά με το κόκκαλο που τους πετάξανε οι εξουσίες για να τους βουλώσουν το στόμα. Και ντροπή τους, γιατί με το κόκκαλο αυτό ξεπουλήσανε την ψυχή τους. Και για αυτό και είναι τελικά ο Μίκης Θεοδωράκης υπερμέγιστος. Γιατί συνεχίζει να δημιουργεί, να αντιπαλεύει την παρακμή και να προτείνει λύσεις και διεξόδους. Θα τις ακολουθήσουμε;

2 σχόλια:

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Εγραψα το πρωτο μου σχολιο στο προηγουμενο ποστ σου, χωρις να χω διαβασει το παρον.Επετρεψε μου να συνεχισω.
Ο Θεοδωρακης φιλε μου δεν ειναι με κανενα κομμα γιατι καταλαβε σε αντιθεση με σενα (με αγαπη και χωρις καμμια μομφη στο λεω) πως ολα τα κομματα ειναι ιδια διοτι δουλευουν στο ιδιο σχεδιο.
Παιζουν το αντιαμερικανικο παιχνιδι οχι ομως τοσο που να φαινομαστε αριστεροι γιατι και την Αμερικη την εχουμε ακομη πολυ αναγκη αλλα και γιατι γνωριζουν οτι η "αριστερα τους" δεν εχει μελλον στην Ελλαδα αν δεν εχει τις πλατες της Ρωσιας.Καθε βημα που θα κανουν οι Ρωσοι στην παγκοσμια σκακιερα αλλο τοσο θα στοιχιζομαστε μαζι της.Κι η Κυπρος επισης.Οι θεσεις του κ.Μικη αυτο ακριβως εξυπηρετουν.Τι μας λεει ο κ. Μικης?
Παρατηστε τα φιλοαμερικανικα μας κομματα και στοιχηθειτε στον αγωνα κατα της υπερδυναμης-δυναστη.Δωστε μαχη για την Μακεδονια μας και για την φιλη Σερβια μας.
Γινετε γροθια. Με ποιους δλδ κ.Μικη γιατι δεν το λετε εξω απ τα δοντια? Δεν τολματε βεβαια, γι αυτο!
Με το Λαος,με τον ψωμιαδη,με τον Ανθιμο?Με ολη την προοδο της πατριδας!Αυτοι δεν κινδυνολογουν?Αυτοι δεν λενε πως "ερχεται η σειρα μας"? Αυτοι δεν απαξιωνουν το ευρωπαικο ονειρο στερωντας του δυναμη και προοπτικη? Αυτοι δεν κοντευουν να μας πεισουν πως οπου να ναι ερχεται η δευτερα παρουσια?
Αυτο φιλε μου δεν ειναι αριστερα.Λυπαμαι.
Τελος να πω πως η Επιστολη εχει παιξει τουλαχιστο σε τρια καναλια που την ειδα εγω, και σε ολες σχεδον τις εφημεριδες!
Ασε που επειδη ο πνευματικος κοσμος της χωρας κοιμαται αυτο δεν σημαινει αυτοματα φιλε μου οτι ο κ. Μικης εχει αμεσως το αλαθητο.
Καληνυχτα.

Ο τύπος αριστερά είπε...

Ξεκίνησα να δώσω μία απλά απάντηση, αλλά τελικά έγραψα ολόκληρο ποστ. Πάντως σε ευχαριστώ για την γνώμη σου.