Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Τα παιχνίδια των hedge funds (Απλά μαθήματα οικονομίας) Part 1

Που θα σταματήσει η πορεία της τιμής του πετρελαίου. Τι καθορίζει την τιμή του πετρελαίου όμως; Ο καθηγητής μου στα μαθήματα Financial Modeling στο Brandeis University (www.brandeis.edu) μας ανέλυσε κάποτε πως πέρνονταν οι αποφάσεις για τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου για τις αναλύσεις σε μία από τις μεγάλες εταιρίες συμβούλων των Η.Π.Α. Κάθε εργαζόμενος της εταιρίας δήλωνε μία τιμή της αρεσκείας του. Μετά, σύμφωνα με την θέση του ιεραρχικά στην εταιρία, η τιμή πολλαπλασιαζόταν με ένα σταθμιστικό παράγοντα (το άθροισμα των οποίων για όλη την εταιρία ήταν 1). Το άθροισμα των επιμέρων σταθμισμένων τιμών έδινε την επίσημη θέση της εταιρίας για την τιμή του μαύρου χρυσού. Η τεχνική του guesstimate (guess + estimate) ίσως φέρνει την δημοκρατία και την στατιστική σε θερμό εναγκαλισμό. Δίνει όμως και μία πραγματική άποψη για το πόσο δύσκολο είναι να καθοριστεί η μελλοντική τιμή του πετρελαίου.
Ο Τσάβες δηλώνει ότι μία τιμή 100 δολαρίων/βαρέλι είναι μία λογική τιμή. Γίνεται επίθεση σε σταθμούς αποθήκευσης πετρελαίου στο Ιράκ. Το Ιραν απειλείται με κυρώσεις που περιλαμβάνουν εμπάργκο αλλά και βομβαρδισμούς από την Δύση. Ο OPEC δηλώνει ότι θα αυξήσει την παραγωγή για να καλύψχει την αυξανόμενη ζήτηση από Κίνα και Αμερική. Τα παραπάνω είναι αίτια που αλλάζουν την "τέλεια" ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης όπως την μαθαίνουμε στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Καθήκον την ελεύθερης αγοράς είναι να αντιδρά στις διάφορες αλλαγές που επηρρεάζουν τις τιμές των προϊόντων. Είναι όμως η ελεύθερη αγορά πραγματικά ελέυθερη; Η κανονική τιμή του πετρελαίου παίρνοντας υπ' όψιν την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας που ξυπνάει είναι γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι. Τα παραπάνω 40 δολάρια τι αντιπροσωπέυουν; Εδώ εισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας της αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες εταιρίες έχουν βρει ένα νέο παιχνίδι με μεγάλα ρίσκα αλλά και μεγάλα κέρδη. The crude futures is the new frontier.

Δεν υπάρχουν σχόλια: