Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Συνταγές για Σαββατοκύριακο

Προϋποθέσεις:
  1. Ξυπνητήρι (1)
  2. Καφές (1-2 τμχ)
  3. Σάββατο (1), μπορεί να αντικατασταθεί με Κυριακή, χωρίς το αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί.
  4. Μπύρες (4-5 τμχ)

Υλικά
  1. Καυτερές πιπεριές τσίλι (4)
  2. Σέλερυ (3 τμχ)
  3. Καρότα (2 τμχ)
  4. Κιμάς (1/4 κιλό σε μονό πέρασμα)
  5. Πιπέρια, αλάτια λοιπά μπαχαρικά κατά βούληση
  6. Κανέλα (μία πρέζα)
  7. Σκόνη τσίλι (αν δεν βαριέσαι να την φτιάχνεις από αποξηραμένες πιπεριές)
  8. Κρεμμύδια ξερά (3 τμχ)
  9. Σάλτσα ντομάτας 250 ml για κάθε 2 άτομα
  10. Ντομάτες ολόκληρες (3 τμχ)
  11. Πιπεριές, διάφορα χρώματα (3-4 τμχ)
  12. Φασόλια (1 κονσέρβα)
  13. Καφέ ζάχαρη (3 κουταλιές σούπας)
  14. Μπέικον (4 φέτες λεπτές και 2 του ενός εκατοστού)

Για την παρουσίαση:
1 καρβέλι περίπου 15 εκ. διάμετρο ανά άτομο

Οδηγίες παρασκευής:

Ξεκινάς ένα Σάββατο. Βάζεις το ξυπνητήρι στις 08:00. Μετά από πολλά μπινελίκια και απέλπιδες προσπάθειες να πιάσεις το ξυπνητήρι, το οποίο είναι στρατηγικά τοποθετημένο 4 μέτρα μακριά σου για να προστατευθεί, στα χέρια σου, ξυπνάς. Τα αβέβαια βήματα σου σε οδηγούν στην τουαλέτα αποφεύγοντας με τη μαεστρία μίας Κομανέτσι τις γωνίες και τους τοίχους που παρεμβάλονται μέχρι εκεί. Πρωινή καθαριότητα με τη μέθοδο της γάτας. Λιγοστό νερό και με προσοχή. Νέα κατεύθυνση η κουζίνα. Καφές και ξεκινάς την προετοιμασία των υλικών.
Κόβεις τα κρεμμύδια και τις πιπεριές ξεχωριστά. Σκουπίζεις τα δάκρυα από τα κρεμμύδια με βρεγμένο πανί και ποτέ με τα χέρια. Κόβεις τα υπόλοιπα λαχανικά σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια ΕΚΤΟΣ από τις καυτερές πιπεριές και τα τοποθετείς σε ένα μπωλ. Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζεις τα κρεμμύδια και τις πιπεριές με λίγο λάδι και μία πρέζα κανέλα. Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα τοποθετείς τα κρεμμύδια και τα λοιπά λαχανικά μαζί με την σάλτσα ντομάτας και λίγο νερό. Τα αφήνεις να πάρουν την πρώτη βράση, ρίχνεις μέσα ολόκληρες τις καυτερές πιπεριές και χαμηλώνεις το μάτι της κουζίνας στο μισό (όσο λιγότερη φωτιά γίνεται αν χρησιμοποιείς υγραέριο).
Οδηγείς τον, αν είσαι τυχερός, νυσταγμένο εαυτό σου στο κρεβάτι και την πέφτεις για ύπνο για όσο θες. Στο χαμηλό το τσίλι θα σιγοβράσει για όσο θες (σε λογικά πλάισια) χωρίς να καεί. Αν είσαι σαν και μένα και δεν μπορείς να ξαναπέσεις για ύπνο αφού ξυπνήσεις εδώ αρχίζει το πιο δύσκολο κομμάτι του φαγητού. Δεδομένου ότι είναι Σαββατοκύριακο, λίγες οι πιθανότητες να έχει ξυπνήσει κάποιος άλλος τρόφιμος του σπιτιού. Οι επιλογές είναι:
  1. Πρωινές εκπομπές στην τηλεόραση.
  2. Πρωινό τρέξιμο.
  3. Φασίνα.
  4. Λιώσιμο στον καναπέ με ταινία
Όλες οι επιλογές είναι σωστές. Ότι και αν επιλέξεις, γύρω στις 12:30 μπορείς να ξεκινήσεις με μία μπύρα. Χαλαρά, βάλε τον κίμα με μπόλικη σκόνη τσίλι και λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγάρισέ τον μέχρι να μην υπάρχει ωμό. Ρίξε τον κιμά στην κατσαρόλα με τα λαχανικά που βράζουνε. Ξέπλυνε λίγο το τηγάνι και τσιγάρισε το μπέικον του εκατοστού. Μόλις είναι έτοιμο, άνοιξε ακόμα μία μπύρα και τσάκισε τα. Μετά, βάλε στο ίδιο τηγάνι τα φασόλια, την καφέ ζάχαρη και ψιλοκομμένο μπέικον. Τσιγάρισέ τα και ρίξτα και αυτά στην κατσαρόλα. Άστα να σιγοβράσουν όλα μαζί. Βγάλε τα κελύφη των καυτερών πιπεριών μην δημιουργηθεί κανά ατύχημα. Άνοιξε ακόμα μία μπύρα και δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου.

Όταν είναι ώρα για φαγητό, κόψε την πάνω κρούστα των καρβελιών, αφαίρεσε την ψύχα και χρησιμοποίησε τα καρβέλια για βαθιά πιάτα. Η ψύχα και η πάνω κρούστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό με λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.